top of page

Ontdek de magie van fascie (online workshop zondagavond 4 juni)

Hoe zit jij in je vel? Letterlijk? Je fascia (fascie in het Nederlands) bepaalt jouw vorm! Het is een type bindweefsel dat door je lijf loopt van top tot teen, het omhult o.a. je spieren en organen en is doorvlochten met zenuwuiteinden.


Fascia-fan, that's me Als je wel eens een Yin Yoga les bij me hebt gevolgd dan weet je hoe gefasci(e)neerd (haha) ik ben over fascie. Fascie (fascia in het engels) is het web van bindweefsel dat door je hele lijf loopt, als een soort 'interne onesie'. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik in april een 5-daagse verdiepende opleiding kon doen over: MyoYin bij Pure Energy Yoga.


MyoYin? Het staat voor Myofascial Release & Yin Yoga. Laat het me je uitleggen: myofascia is dat deel van je fascie dat zich rondom je spiervezels bevindt. Bij Yin Yoga richt een houding zich ook veelal op het stretchen van dit myofasciale deel van je bindweefsel. De opleiding richt zich op hoe je Myofascial Release combineert in Yin houdingen. Daarnaast leerde ik welke andere 'technieken' er zijn om je myofascia te stimuleren en ontspannen. Dit doen we bijv. door zachte bewegingen, schudden of zelfmassage met (tennis)ballen of guasha (soort schraper voor je huid). Nu denk je wellicht, waarom vind je (bewegen van) dat fascia zo belangrijk? Alvast twee redenen: in de wetenschap komt men er achter dat fascie hét communicatienetwerk is in je lijf, tussen lichaamsdelen, organen en brein. Als de communicatie daar niet lekker stroomt, kun je je voorstellen dat dit een heleboel lichaamsprocessen in de weg zit. Daarnaast trekt fascie samen als jouw lichaam chronische gestresst is (auw, stijf/stram lijf). Het bijzondere is dat het omgekeerde ook werkt: door stimulatie van je fascie komt je zenuwstelsel tot rust en zakt je stressniveau. Alle andere redenen deel ik denk ik in een volgende masterclass ;-) Kennismaken met of verder verdiepen in MyoYin? Doe online mee op zondagavond 4 juni met The Fascia Movement!


In deze special staat 'fascia training' centraal. Met zachte bewegingen, lichte druk (zelfmassage) en lange stretches stimuleren we het fascia-bindweefsel. Hierdoor komt er een sterke ontspanningsreactie, hydratatie en stroom van energie op gang in jouw lichaam.


De les is geschikt voor iedereen. Mocht je specifieke blessures hebben, neem van tevoren even contact met met op.Benodigdheden:

  • een sportmatje

  • twee (zachte/gebruikte) tennisballen (die zijn iets minder hard)

  • een lange sok waar de tennisballen in passen

  • eventueel een zitkussen/bolster/blokken ter ondersteuning26 weergaven

Comments


bottom of page