top of page

Dit brengt Yin (yoga) jou

De wereld van nu stimuleert je om je energie hoog te houden, door te gaan, alles in je op te nemen en voluit te leven. Erg 'yang' qua energie. Om balans in ons leven te houden heb je ook een tegenhanger nodig: rust, stilte, reflectie. Oftewel, de yin naast de yang.


Vinyasa = yang

Wat betekent dit in yoga? Brengt onze fysieke yoga practice zoals bij vinyasa, ashtanga en hatha yoga onze yin en yang energie niet al in balans? Ja en nee. Fysieke yoga zoals wij het kennen is vaak erg yang: krachtige bewegingen, verhoogde hartslag en inspanning van je spieren om kracht en flexibiliteit te ontwikkelen. Door met ons lijf bezig te zijn, in het nu, ontspannen we vervolgens makkelijker en dieper in savasana. Best yin, toch? Klopt, in yang is ook altijd yin te vinden. Maar je lijf heeft soms meer yin nodig dan dat. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel.


Yin in jouw lijf: bindweefsel, botten en pezen

Yin yoga zet de yin energie centraal en is fysiek gezien een tegenpool van de meer beweeglijke (yang) yogastijlen: bij yin zoek je stilstand voor enkele minuten in een houding, ontspan je je spieren zo bewust mogelijk en breng je je adem en hartslag tot rust. Waar Yang yoga zich op het ontwikkelen van kracht en flexibiliteit van je spieren richt, richt Yin yoga zich op het stimuleren van je yin-ne weefsel: bindweefsel, pezen en botten. Je bindweefsel - dat als web door je hele lijf heen zit - heeft stimulatie nodig om flexibel en jong te blijven. Dit geldt ook voor je botten en pezen. Al dit weefsel vraagt om langdurige, gelijkmatige stimulatie - in tegenstelling tot spieren die inspanning en beweging vragen. Vandaar dat we bij yin yoga lang(er) in een houding blijven en compressie en stretch opzoeken.


Voor mij persoonlijk is yin yoga het enige in mijn leven waarbij mijn lijf zich volledig en diep ontspant.

Ervaar diepe ontspanning, ontstress en detox

Dit brengt yin yoga je FYSIEK: flexibiliteit van gewrichten en spieren, diepe ontspanning, vertraagd verouderingsproces, verbeterde functionaliteit van organen, stimulatie van de energiestroom (qi) in je lijf. Voor mij persoonlijk is yin yoga het enige in mijn leven (so far) waarbij mijn lijf zich volledig en diep ontspant. Je lijf ontstresst, waarna je hoofd vaak volgt.


Dit brengt yin yoga op MENTAAL vlak: niemand zei dat het makkelijk was, om 5 minuten in een houding te ontspannen terwijl je intense stimulatie van je lijf ervaart... In dit proces kom je waarschijnlijk jezelf tegen: weerstand in de vorm van belemmerende gedachten, emoties, etc. Accepteren en zijn met wat er is door naar binnen te keren met je mind, dat is je practice. Dit brengt veelal een diepe mentale rust, een frisse blik op je leven en meer flexibiliteit in hoe je in de wereld staat.


Dit brengt yin yoga je EMOTIONEEL: spanning en stress sla je onbewust op in je lijf, je raadt het al: vaak in je bindweefsel. Door dit weefsel aan te spreken kan het zijn dat (oude) emoties opeens oppoppen tijdens op na een yin pose. Dit brengt een intense release op emotioneel gebied.


Verken wat yin yoga voor jou kan betekenen

Probeer eens een paar lessen om te onderzoeken wat yin yoga voor jou kan doen. Op internet en bij yogascholen wordt het aanbod van yin yoga gelukkig steeds groter. Ook kun je met mij op ontdekking. Dit kan in een privéles, online of bij me in de studio. Maandag 13 september start een nieuwe online les-serie en elke maandagavond om 17:45 uur geef ik een Yang Yin les bij Studio Natuurlijk (aanmelden kan via Momoyoga).


Nieuwsgierig en wil je een keer met extra aandacht aan de slag? Ik help je graag ontdekken wat yin yoga voor jou kan betekenen in een privéles. Aan de hand van jouw lijf en anatomie begeleid ik je in yin houdingen tot verstilling en tot diepe ontspanning. Ook vertel ik je (naar wens) meer over yin yoga bijv. over de meridianen, hoe yoga je door de seizoenen helpt en welke houdingen bij jouw leven passen.

96 weergaven

Comments


bottom of page